DEN HAAG - De staat heeft gefaald als marktmeester omdat hij heeft toegestaan dat banken onverantwoord gingen bankieren. Dat is een van de oorzaken van de wereldwijde financiële crisis.

Dat stelt VVD-leider Mark Rutte maandag in een opiniestuk in Het Financieele Dagblad. Ook de langdurige lage rente ziet hij als een oorzaak van de crisis.

Nu de gevolgen van de financiële crisis ook zichtbaar worden in de reële economie wijst Rutte erop dat overheden overal met extra uitgaven en ingrepen in de economie de boel uit het slop willen trekken.

"Een gevaarlijke ontwikkeling, want voor je het weet is het middel erger dan de kwaal", aldus de VVD-leider. Als voorbeeld noemt hij het soepeler omgaan met de begrotingsregels in Europa.

Werktijdverkorting

Rutte keert zich ook tegen de door het kabinet aangeboden werktijdverkorting. Die kan volgens de VVD'er "funest" uitwerken op langere termijn omdat "overheidssteun het aanpassingsproces dat zich tijdens een crisis voltrekt" frustreert.

Rutte bepleitte eerder al dat kabinet en financiële sector de kredietverlening op gang moeten brengen. Daarnaast zou het kabinet de overdrachtsbelasting en inkomstenbelasting moeten verlagen.