DUBLIN - De Ierse regering heeft de voedselindustrie zaterdag bevolen alle in Ierland geproduceerde varkensvleesproducten uit de handel te halen vanwege een mogelijke besmetting met dioxine. Het gaat om een voorzorgsmaatregel.

In varkensvlees afkomstig van enkele Ierse veehouderijen werd vrijdag tot aan tweehonderd keer de toegestane hoeveelheid van het kankerverwekkende dioxine aangetroffen. Volgens de Ierse autoriteiten is de besmettingsbron vrijwel zeker gelokaliseerd.

De dioxine zat waarschijnlijk in dieselolie dat per vergissing in een veevoerfabriek in het varkensvoer terecht is gekomen. De fabriek leverde aan zeker tien boerderijen. Eerder werd een getal van vijftig boerenbedrijven genoemd.

De toegestane hoeveelheid dioxine in het varkensvlees mag dan overschreden zijn, maar het gevaar voor de volksgezondheid is zeer klein, aldus de Ierse autoriteiten.

Risico

Het mogelijk besmette vlees is voornamelijk in Ierland en Groot-Brittannië verkocht. Ook de Britse autoriteiten hebben verklaard dat het risico voor de volksgezondheid nihil is. De supermarktketen Lidl in Groot-Brittannië zei dat varkensproducten uit Ierland inmiddels uit de schappen zijn verwijderd.

Waarnemers menen dat het terughalen van de producten in de feestmaand december een zware klap is voor de Ierse vleesindustrie, die toch al was getroffen door de economische crisis.

Overleg

De Europese Commissie laat weten de gang van zaken met het Ierse varkensvlees op de voet te volgen. Ze zal op zeer korte termijn overleg voeren met de voedselveiligheidsautoriteiten in de betrokken lidstaten om te zorgen voor een gecoördineerde aanpak.