TURIJN - Kleinere autofabrikanten zullen de huidige crisis in de autosector niet overleven. Over twee jaar zijn er wereldwijd slechts zes grote producenten over.

Dat zegt Fiat-topman Sergio Marchionne in een interview met het blad Automotive News Europe dat zaterdag is verschenen. Daarnaast zouden er kleine fabrieken kunnen blijven die geen massaproductie leveren.

Volgens Marchionne zullen alleen fabrikanten die meer dan 5,5 miljoen auto's per jaar maken de problemen het hoofd kunnen bieden. Op dit moment zijn dit Toyota, General Motors, Volkswagen, Ford Motor en Renault-Nissan.

De Italiaanse topman denkt dat er uiteindelijk een Amerikaanse groep, een grote Duitse fabrikant, een Frans-Japanse producent en een zuiver Japanse automaker overblijven. Verder komen er volgens Marchionne een grote Chinese speler bij en een pan-Europese producent.

Achteruitgang

De auto-industrie is wereldwijd getroffen door een grote achteruitgang in de vraag. De grote Amerikaanse fabrikanten staat het water aan de lippen en in Europa liggen de komende weken of maanden verscheidene fabrieken stil om de productie drastisch omlaag te krijgen.

"Alles wordt anders. De dingen kunnen niet doorgaan zoals in het verleden. Onafhankelijkheid is niet langer vol te houden", aldus Marchionne. Over de toekomst van zijn eigen Fiat liet de topman zich niet uit.

Wel zei hij dat hij momenteel "overal de rem op zet". Er komen voorlopig geen nieuwe modellen, behalve als ze al voor 80 of 90 procent in de steigers staan.