AMSTERDAM - De Nederlandse economie krimpt naar verwachting volgend jaar met een half procent. Minister Wouter Bos (Financiën) zegt dat zaterdag in een interview met Trouw.

"In mijn visie zijn we dan nog steeds even rijk als nu", aldus Bos. Maandag komt het Centraal Planbureau (CPB) met zijn economische voorspellingen.

Bos stelt dat het als gevolg van de financiële crisis onvermijdelijk is dat het begrotingsoverschot omslaat in een tekort.

Eerder sprak de bewindsman al over het bijzondere effect dat de economie in zwaar weer verkeert, maar desondanks de koopkracht door een lagere inflatie voor burgers hoger kan uitvallen.

Bankwezen

Bos sluit voor de inrichting van het financiële stelsel na de crisis niets uit, ook een genationaliseerd bankwezen niet.

"Begrijp me goed, ik zit niet te wachten op een genationaliseerd bankwezen. De publieke belangen kunnen ook op een andere manier gewaarborgd worden. Alleen is de vraag: op welke manier. Daarop heb ik het antwoord nog niet", aldus Bos zaterdag in een interview met Trouw.

Volgens hem is nu alle aandacht nodig om de gevolgen van de crisis te bestrijden, nieuwe steunoperaties aan financiële instellingen zijn niet uitgesloten.

Extreme variant

Bos noemt een genationaliseerd bankwezen de "meest extreme variant". Het is in zijn ogen ook mogelijk dat meer en beter toezicht op banken volstaat.

"Ik weet echter wel dat de variant waarin ik vertrouw op de blauwe ogen van de bankiers niet meer zal worden toegepast. Voor het overige sluit ik op dit moment niets uit."

Zelfkritiek

Bos maakt in het interview opnieuw duidelijk veel meer zelfkritiek te verwachten bij bankiers over de lessen die te trekken zijn uit de financiële crisis. "Ik zou willen dat iedereen duidelijk was dat het nooit meer kan worden, zoals het was. Zeker in de wereld van de banken."

Met een houding zoals bankiers die laatst hadden tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer lukt het volgens Bos niet. "De banken moeten hun maatschappelijke functie zien. Ze zullen zich wat nederiger moeten opstellen en opener moeten opereren."