AMSTERDAM - Beleggers zijn na een weifelende start vrijdag alsnog aan het kopen geslagen. Rond het middaguur noteerde de beeldbepalende AEX-index 3,06 punten, ofwel 1 procent, hoger op een stand van 312,37 punten. Frankfurt steeg 0,5 procent, Parijs 1,3 en Londen 1,2 procent.

Beursstemming (video): Ahold terug op uitstel en omzet
Buhrmann wint na winstdaling. Plus de andere stijgers en dalers op het Damrak.

Beursjournaal (video): Ahold krijgt uitstel banken
Versatel schikt lang conflict. Rodamco Europe verkoopt in Spanje.

Supermarktconcern Ahold leverde 1,3 procent in, nadat het voorbeurs lagere omzetcijfers over het afgelopen kwartaal had gepresenteerd. Beleggers gaven het aandeel aanvankelijk een stevige tik. Gedurende de ochtend lieten ze het cijferwerk bezinken en slonk het verlies. De inkomsten van Ahold zijn over het tweede kwartaal met 12,4 procent afgenomen. De terugval is voornamelijk te wijten aan de zwakke dollar. Ahold maakte bovendien bekend dat het de presentatie van de jaarcijfers met anderhalve maand heeft uitgesteld.

Het waren de financiële waarden die de graadmeter van het Damrak stevig in het zadel hielpen. Na een negatief begin van de dag wisten alle financiële aandelen uit de rode cijfers te komen.

Grootste stijger in deze groep was verzekeraar Aegon, die donderdag meevallende kwartaalcijfers had gepubliceerd. Ageon pakte ,1 procent koerswinst.

Ook Buhrmann profiteerde van de cijferpresentatie. Het handelshuis in kantoorartikelen meldde dat het na ruim anderhalf jaar van onheilstijdingen weer een lichtpuntje in de markt ziet. Het aandeel steeg met 2,7 procent.

De beurswijsheid dat brouwers bij mooi weer stijgen omdat beleggers rekenen op extra verkopen, ging vrijdag wederom op. Het aandeel Heineken genoot daarvan mee en steeg 1,8 procent.

Tot de dalers in de AEX-index behoorden uitgever Wolters Kluwer en handelshuis Hagemeyer, dat de afgelopen week ten prooi viel aan koopjesjagers. Wolters Kluwer presenteert dinsdag de kwartaalcijfers.

Midkap

De winsten bij de MidKap-index bleven wat achter bij de hoofdfondsen. De index, waarin veel vastgoedfondsen zijn opgenomen, steeg 0,4 procent en noteerde een stand van 303,33 punten. Het warenhuisconcern Vendex KBB nam de leiding bij de middelgrote bedrijven met een stijging van 3,44 procent.

Shell

De hoge olieprijs zorgde ervoor dat de koers van Shell in waarde steeg. Door de aanslag in Bagdad blijven er twijfels bestaan over Iraakse olie-export. Deskundigen hebben er nog niet veel vertrouwen in dat de export snel op het niveau van voor de Golfoorlog zal komen. Shell noteerde een plus van 2,2 procent. In Parijs ging oliemaatschappij Total er 2,3 procent op vooruit. In Londen zorgden goede halfjaarcijfers van mijngigant Anglo American voor een koersstijging van 2,4 procent.

In Parijs kreeg het noodlijdende Altom wederom een tik. Beleggers hebben weinig fiducie in het reddingsplan voor het Franse machinebouwconcern. De Franse staat heeft bij de reddingsoperatie een flinke vinger in de pap. De Europese Commissie heeft al om een toelichting gevraagd en de Duitsers staan bepaald niet te juichen.

Alstom verloor bijna 8 procent.

Euro

Op de Europese valutamarkten daalde de euro flink naar een koers van 1,1335 dollar. Donderdag kostte de munteenheid nog 1,1390. In ponden sterling ging de euro van 0,7050 naar 0,7030 pond.