ROME - De Italiaanse economie verkeert officieel in een recessie. Het bruto binnenlands product (BBP) is voor het tweede opeenvolgende kwartaal gekrompen. Dat blijkt uit vrijdag gepresenteerde voorlopige cijfers van het Italiaanse bureau voor de statistiek.

Het is voor het eerst in meer dan tien jaar dat Italië, de op drie na grootste economie in Europa, zich in een recessie bevindt. In het tweede kwartaal kromp het BBP met 0,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. In het eerste kwartaal was sprake van een krimp van dezelfde omvang.

Van een recessie is sprake als de economie twee kwartalen achtereen krimpt ten opzichte van de vorige drie maanden. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2002 was de afgelopen drie maanden wel sprake van groei, van 0,3 procent.

De oorzaak van de recessie hangt voor een deel samen met de sterkte euro. Die zet een rem op de export omdat producten uit de eurozone duurder worden voor het buitenland. Daarnaast hebben de Italianen weinig vertrouwen in hun economie.

Veel analisten verwachten dat de recessie niet lang zal aanhouden. De Europese Centrale Bank verklaarde donderdag in zijn maandbericht dat er steeds meer redenen zijn om te veronderstellen dat de economie zich in de tweede helft van dit jaar zal herstellen. Duitsland, de grootste economie van Europa, zou daarin een voortrekkersrol kunnen nemen. Het land bevindt zich nu nog in een recessie, net als Nederland.