DEN HAAG - Ondanks waarschuwingen en boetes aan importeurs en handelaren, komen er nog steeds onveilige terrasverwarmers op de Nederlandse markt. Vorig jaar constateerde de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) al dat veel terrasverwarmers niet voldeden aan de wettelijk eisen. De situatie is dit jaar verder verslechterd, aldus de VWA vrijdag.

In 2007 voldeden elf van de zestien terrasverwarmers niet aan de wettelijke eisen, in 2008 waren dat er elf van de dertien. Het gaat volgens de VWA in hoofdzaak om uit China geïmporteerde gasgestookte apparaten. De verwarmers zijn populair sinds het rookverbod in de horeca van kracht is.

De terrasverwamers komen niet alleen in de horeca voor, steeds meer consumenten schaffen er een aan. Ze zijn onder meer te koop bij tuincentra, doe-het-zelfzaken en campingwinkels. De VWA vindt dat importeurs en handelaren onvoldoende verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van de apparaten waardoor de gebruikers ernstige risico's lopen.

Onstekingsmechanisme

Problemen doen zich onder meer voor met het onstekingsmechanisme van de branders. De vlammen zijn niet stabiel of de brander ontvlamt maar gedeeltelijk. "Verder schieten veiligheidsinstructies en gebruiksaanwijzingen onverminderd tekort", aldus de VWA.

De Voedsel en Waren Autoriteit gaat daarom strenger optreden tegen bedrijven die de onveilige terrasverwarmers op de markt brengen. Van de elf onveilige apparaten die dit jaar zijn ontdekt, waren er zeven zo slecht dat de handel erin als een ernstige overtreding is aangemerkt.

De importeur en distributeur zijn gevraagd de handel direct te stoppen en reeds verkochte apparaten terug te roepen. Doen ze dat niet, dan volgt wettelijke dwang.