DOUAI - De Franse overheid gaat 26 miljard euro in de economie pompen. Met investeringen in onder meer infrastructuur en steunmaatregelen voor de auto- en bouwsector, die aan miljoenen Fransen werk biedt, hoopt president Nicolas Sarkozy de Franse economie weer op de rails te krijgen.

Sarkozy kondigde het stimuleringspakket donderdag aan. Daarmee geeft Frankrijk invulling aan de oproep van de Europese Commissie om 200 miljard euro in de Europese economie te investeren.

"Deze crisis is een beproeving, een pijnlijke beproeving en een verschrikkelijke beproeving, maar we moeten vertrouwen houden in de toekomst", zei Sarkozy op een bijeenkomst in Douai, in Noord-Frankrijk.

Stimulans

De aangekondigde maatregelen moeten het bruto binnenlands product (bbp) volgend jaar een stimulans van 0,6 procentpunt geven. Het Franse begrotingstekort zal echter ook fors toenemen, tot 3,9 procent van het bbp, ruim boven de 3 procent die de Europese Unie als maximum hanteert.

De Franse overheid haalt 4 miljard euro aan investeringen in transport, onderwijs en defensie naar voren. Daarnaast kunnen staatsbedrijven met activiteiten in de energie- en transportsector en postbezorging op 4 miljard euro steun rekenen.

Om andere bedrijven te ondersteunen, zal de regering sneller btw en andere belastingen teruggeven.

Auto

De autoverkoop moet worden gestimuleerd met een hogere subsidie op de aanschaf van een milieuvriendelijkere auto. Eigenaren die hun oude auto van de hand doen en een auto kopen die minder CO2 uitstoot, kunnen straks rekenen op 1000 euro. Dat was 300 euro.

Woningbouw

De bouwsector krijgt steun door het plan van Sarkozy om te investeren in sociale woningbouw. Verder wordt renovatiewerk om huizen energiezuiniger te maken, financieel ondersteund. In de Franse auto- en bouwsector zijn ongeveer vier miljoen mensen werkzaam.

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.