FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente met 75 basispunten verlaagd tot 2,5 procent. De renteverlaging moet helpen de gevolgen van de recessie in het eurogebied te bestrijden.

ECB-president Jean-Claude Trichet geeft later op de dag een toelichting op het rentebesluit.

De renteverlaging is scherper dan verwacht. De meeste analisten dachten dat de rente met een half procentpunt zou worden verlaagd.

Eerder op de dag verlaagde de Britse centrale bank de rente al met een vol procentpunt tot 2 procent. In Zweden ging de rente donderdag met 1,75 procentpunt omlaag tot 2 procent.

Meer ruimte

Bij de ECB gaat het om de scherpste rentedaling in zijn tienjarige bestaan. De bank heeft ook meer ruimte gekregen voor een lager rentetarief, dankzij de sterk gedaalde inflatie in het eurogebied. Die kwam in november uit op 2,1 procent, vergeleken met een recordniveau van 4 procent in juli. De ECB mikt op een inflatie van net onder de 2 procent.

Trichet gaf vorige week al aan dat de rente waarschijnlijk zou worden verlaagd. "We zijn klaar om de rente te verlagen", zei Trichet. Analisten verwachten dat de rente nog kan dalen tot 1,5 procent omstreeks maart volgend jaar.

Recessie

Donderdag werd bevestigd dat de economie van de eurozone voor het eerst sinds de invoering van de euro in 1999 in een recessie is geraakt. De economie kromp met 0,2 procent in het derde kwartaal, na een krimp van 0,2 procent in het tweede kwartaal.