VOORBURG - De inflatie in Nederland is vorig jaar uitgekomen op gemiddeld 4,5 procent. Dit is het hoogste jaargemiddelde sinds 1982 (6 procent). In 2000 was de gemiddelde inflatie nog 2,6 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt.

Oorzaken voor de hogere inflatie waren onder meer de verhoging van de BTW en ecotax, prijsstijgingen van gas en elektriciteit, alsmede hogere woninghuren. Verder zijn de prijzen van levensmiddelen gestegen door slechte oogsten en door problemen op de vleesmarkten. Ook buitenlandse artikelen werden duurder.

Andere - meer algemene - oorzaken van inflatie waren de doorberekening van hogere loonkosten, energiekosten, winkelhuren en dergelijke. Het CBS gelooft niet dat de invoering van de euro grote invloed op het inflatiecijfer heeft gehad. "Als deze kosten al in zijn doorberekend, dan heeft dat slechts in beperkte mate aan de inflatie bijgedragen", meent het CBS.

Het leven is vorig jaar snel duurder geworden. Van de meeste producten gingen de prijzen aanzienlijk sneller omhoog dan in 2000. Koplopers waren de voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken. Daarvoor betaalden consumenten gemiddeld 7 procent meer in 2001. In bedroeg de prijsstijging amper een procent.

Tabak en alcoholhoudende dranken werden vorig jaar 6,7 procent duurder. In 2000 was dat 2,8 procent. Aan meubels, stoffering en huishoudelijke apparaten waren kopers gemiddeld 5,3 procent meer kwijt.

Alleen koffie en autobrandstoffen werden goedkoper. De prijzen daarvan daalden met respectievelijk 4 en 1 procent.