DEN HAAG - Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs heeft woensdagavond met scholen en educatieve boekverkopers afspraken gemaakt over de manier waarop de schoolboeken gratis worden. Dat heeft het ministerie bekendgemaakt.

Per volgend schooljaar krijgen de middelbare scholen geld van de overheid waarmee zij de boeken moeten aanschaffen. Dat moet via een openbare aanbesteding.

Uitgevers zeggen toe dat zij niet naar de rechter zullen stappen als een school die procedure niet op tijd kan afronden.

Toezegging

Op hun beurt zeggen de scholen toe daarvoor hun uiterste best te doen. En het departement belooft de instellingen daarbij te blijven ondersteunen Van Bijsterveldt stelt blij te zien "dat partijen elkaar gevonden hebben in dit convenant".

Overgang

Dit schooljaar geldt als overgangsjaar voor de gratis schoolboeken. Niet de scholen maar de ouders krijgen geld om de boeken aan te schaffen. Eerder op woensdag stelde het ministerie dat de uitbetaling aan ouders soepel verloopt.

Volgens het ministerie van Onderwijs heeft inmiddels 98 procent van de ouders de 316 euro binnen. Het gaat om een eenmalige betaling aan de ouders van meer dan 940.000 scholieren.