BRUSSEL - Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) heeft woensdag de steunmaatregelen van Nederland, België en Luxemburg voor Fortis Bank goedgekeurd. De drie landen staken eind september en begin oktober eerst miljarden in de noodlijdende bankverzekeraar.

Vervolgens nationaliseerde Nederland de Nederlandse tak van Fortis, inclusief ABN Amro. Het restant werd doorverkocht aan het Franse BNP Paribas.

Kroes

Volgens Kroes had het omvallen van Fortis Bank "zware gevolgen kunnen hebben voor de economie van meerdere lidstaten". De steunoperatie pakt de oorzaken van de problemen van de bank aan, zodat ze haar levensvatbaarheid kan herstellen.

Omdat Fortis Bank met 40 procent wordt ingekrompen door het afstoten van de Nederlandse tak, is er geen buitensporige verstoring van de marktwerking, aldus Kroes.

Staatssteun

Over de vraag of bij het overnemen van de Nederlandse activiteiten van Fortis sprake is van staatssteun aan Fortis Bank Nederland, doet Kroes nog geen uitspraak.

Hierop komt ze later terug, kondigde ze aan. De aankoop van de verzekeringspoot van Fortis door de Nederlandse staat ziet ze niet als staatssteun.

België en Luxemburg

Aan de overname van de Belgische en Luxemburgse tak van Fortis door het Franse BNP Paribas gaf Kroes woensdag ook al haar fiat.

Het Franse bedrijf moet wel haar Belgische dochter PFB afstoten, een bedrijf dat creditcards uitgeeft. Ook Fortis is hierin actief, waardoor er volgens Kroes een marktverstoring dreigde.

Kredietcrisis

Kroes wees er woensdag op dat haar besluiten illustreren dat de Europese Commissie wel degelijk snel kan reageren op de kredietcrisis, zonder het mededingingsrecht en de belangen van de consumenten uit het oog te verliezen.

De Nederlandse eurocommissaris had de laatste tijd kritiek gekregen omdat ze te lang zou wachten met toestemming voor overnames die het gevolg zijn van de financiële crisis.