BORN - NedCar gaat de productie van de Mitsubishi Colt vier weken en die van de Outlander drie weken stilleggen.

Driehonderd uitzendkrachten worden deze en volgende maand gefaseerd naar huis gestuurd. Voor hen is er geen werk meer. Dat maakte de Limburgse autofabrikant woensdag bekend.

Volgende week stoppen de banden voor de productie van de Colt. In overleg met de bonden gaat NedCar werktijdverkorting aanvragen voor 1787 mensen met een vaste baan of jaarcontract.

In totaal wil NedCar voor deze mensen 24 weken gebruikmaken van de regeling die minister Donner van Sociale Zaken heeft opgetuigd.

Contracten

Het gaat om 1545 mensen in vaste dienst en 242 mensen met een jaarcontract. Deze laatste groep is onlangs geworven uit de groep die twee jaar geleden gedwongen moest vertrekken bij een vorige reorganisatie van NedCar.

Ze zijn ingezet voor de bouw van de Outlander. De vakbonden willen voorkomen dat deze mensen opnieuw van een koude kermis thuiskomen.

Mede daarom werd afgesproken dat de jaarcontracten minimaal uitgediend mogen worden en bij handhaving van de huidige productieplanning voor 2009 worden verlengd.

Mobiliteitscentrum

Ook maken NedCar en de vakbonden zich sterk voor de snelle komst van een regionaal mobiliteitscentrum.

Dat is niet alleen bedoeld om de bij NedCar weggestuurde uitzendkrachten snel aan nieuw werk te helpen, maar ook voor bij toeleveranciers en andere Limburgse bedrijven ontslagen werkers.

Vervelend gevoel

Of NedCar in aanmerking komt voor de Donner-regeling, is onzeker. "We gaan ervoor, maar ik heb er een vervelend gevoel bij'', uitte bestuurder Jean-Marie Severijns van CNV-Metaal en Elektro zijn zorgen.

FNV-Bondgenotenbestuurder Henk van Rees zei, dat de regeling "bedacht is door ambtenaren en politici ver weg van de dagelijkse praktijk in de bedrijven''.

Omdat de Outlander pas sinds eind augustus gemaakt wordt, is de berekening van het omzetverlies erg lastig, aldus Van Rees en Severijns.