DEN HAAG - Voor de regeringspartijen hoeft het niet, maar de Tweede Kamer gaat toch een spoedebat houden over de postwet.

VVD en SP, die lijnrecht tegenover elkaar staan bij liberalisering van de postmarkt, stonden er woensdag op. Wat hen bond was de frustratie over de "achterkamertjespolitiek" van CDA, PvdA en ChristenUnie.

Charlie Aptroot (VVD) stak zijn woede niet onder stoelen of banken toen hij woensdag vroeg om het spoeddebat. Er was al een overleg over de postwet afgesproken, maar de regeringspartijen besloten vervolgens 'in een achterkamertje' dat dit niet hoefde door te gaan.

Arbeidsvoorwaarden

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) en minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) moeten nog met werkgevers en vakbonden overleggen over de arbeidsvoorwaarden van de postbezorgers.

Zolang dat niet is gebeurd, is er wat de regeringspartijen betreft 'niets om over te praten'.

Postmarkt

Het kabinet besloot vorige week de postmarkt niet al op 1 januari vrij te geven, maar stelde ook geen nieuwe datum vast. De bewindslieden willen eerst zekerheid dat de arbeidsvoorwaarden van de bezorgers goed geregeldd worden.

De VVD vindt dat al veel te lang gewacht is met een vrije postmarkt en is erop tegen dat de regering zich met de CAO-onderhandelingen gaat bemoeien.

Behalve van de SP kreeg Aptroot ook steun van PVV en GroenLinks bij het verzoek. De Kamervoorzitter moet nu naarstig op zoek naar een gaatje in de overvolle agende van de Kamer.