UTRECHT - FNV Bouw verwacht na een tijdelijke dip in de werkgelegenheid, de komende jaren een tekort aan geschoolde arbeiders in de bouw.

"De komende jaren gaan 25.000 58-plussers met pensioen. Scholing van jongeren en andere nieuwkomers in de bouw is nodig om de tekorten aan te vullen die vanaf 2011 gaan ontstaan als de economie aantrekt.''

Dat maakte voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw woensdag bekend.

Bijspringen

Volgens Haaster vindt 50 procent van de werknemers in de bouw dat de overheid moet bijspringen om de sector te steunen. Haaster is daar op zich mee eens, maar vindt tegelijk dat de sector in zichzelf moet investeren.

"Investeer in arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, modern personeelsbeleid, vakopleidingen en het imago van de bouw om jongeren en vrouwen te werven. Dit is broodnodig om de gaten in de toekomst op te vullen'', aldus Haaster.

Geen soelaas

De maatregel van minister Piet Hein Donner om werknemers die tijdelijk niet nodig zijn toch in dienst te houden, biedt volgens FNV Bouw geen soelaas voor de bouwsector.

"Bouwbedrijven die daar aanspraak op willen maken, moeten zich melden voor 1 januari 2009, maar dan zijn de problemen in de bouw nog lang niet zichtbaar.''

Concrete maatregelen

De bond roept op tot concrete maatregelen als verlaging van de btw van 19 naar 6 procent voor onderhouds- en renovatieprojecten.

Verder zou de overheid banken moeten aanspreken als die de hypotheekverstrekking bemoeilijken. "Zij veroorzaakten de crisis, kregen hulp en houden nu hun hand op de knip.''