NIEUWEGEIN - De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar ongeveer 5 procent zullen dalen wegens de verslechterende economische omstandigheden.

Dit heeft NVM-topman Ger Hukker gezegd in een interview met dagblad AD dat woensdag is gepubliceerd.

"Het aantal transacties zal in het eerste halfjaar afnemen. Degenen die willen kopen, hebben moeite met het rondkrijgen van de financiering'', zei een woordvoerder.

Stabiliseren

De makelaarsorganisatie, de grootste van Nederland, verwacht dat de woningmarkt in de tweede helft van het jaar weer zal stabiliseren.

Drie weken geleden bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers over de Nederlandse huizenmarkt gaf Hukker nog aan dat er sprake was van een 'stabiel prijsniveau'.

Wel signaleerde Hukker een terughoudender opstelling van consumenten en waarschuwde hij voor het gevaar dat banken de kredietkraan voor hypotheken dreigen dicht te draaien.

Zoekallehuizen.nl

Dat het minder gaat op de Nederlandse huizenmarkt werd woensdag ook bevestigd door cijfers van huizensite zoekallehuizen.nl. De zoekmachine, eigendom van Rabobank, heeft vorige maand 40 procent minder huizen in de verkoop genomen.

"Huiseigenaren durven niet meer te verkopen uit angst dat het huis minder opbrengt dan gehoopt. Zij wachten af en hopen op betere tijden'', aldus directeur Gijs den Hollander.

Volgens de site stellen steeds meer huizenverkopers hun prijzen naar beneden bij en worden de prijsverlagingen ook groter. In november waren er meer dan vijf keer zoveel prijsverlagingen in vergelijking met een jaar geleden.