AMSTERDAM - De Europese Unie heeft een verborgen arbeidsmarkt voor immigranten en kinderen, die soms als slaaf te werk worden gesteld.

Dat zei dinsdag Morten Kjaerum van het Europese Agentschap voor Fundamentele Rechten (FRA), een adviesorgaan dat vorig jaar door de EU is opgericht.

Uitbuiting

Kjaerum waarschuwde dat door de huidige wereldwijde crisis meer mensen in de ondergrondse economie dreigen te belanden en aan uitbuiting dreigen te worden blootgesteld. Hij stelde vast dat er in Europa een groeiende onwettige markt is 'waar migranten en kinderen werken in slaafachtige omstandigheden'.

Hij zei dat het zeer moeilijk is de illegale markt in kaart te brengen, maar dat vooral moet worden gedacht aan sectoren als de seksindustrie, het huishoudelijk werk en de landbouw.

Voorbeeld

Kjaerum noemde als voorbeeld de arrestatie in 2006 door de Poolse politie van een bendeleider die honderden Polen had gesmokkeld naar Italië, waar zij sinds 2000 als slaaf in de fruitteelt werkzaam waren.

De situatie in sommige lidstaten is soms zo slecht dat immigranten na gedane arbeid 'hoogst waarschijnlijk' worden doodgeschoten, 'alleen maar om van ze af te komen', aldus Kjaerum.

Kinderen

Het FRA wil speciaal de aandacht vestigen op kinderen, van wie er jaarlijks 'honderden, zo niet duizenden', naar Europa komen.

"Van sommigen horen we nooit meer iets; anderen duiken bij de grens op als asielzoeker of anderszins en worden overgebracht naar asielkampen of andere zorgcentra, om dan eenvoudig te verdwijnen", zei Kjaerum.