BRUSSEL - De Belgische aandeelhouders van Fortis hebben dinsdag tegen de benoeming van de Belgische zakenman Etienne Davignon gestemd als voorzitter van Fortis. Hiermee veegden zij het voorstel voor een nieuw Fortis-bestuur van tafel en blijft het oude bestuur in functie.

Maandag kregen drie van de vijf voorgestelde bestuursleden een meerderheid van de stemmen van de Nederlandse aandeelhouders, onder hen Davignon. Door Davignon af te wijzen, zouden er nog twee nieuwe bestuursleden overblijven, namelijk Karel de Boeck en Cheung Yi Chan. De Belgische wet vereist dat een bestuur uit minimaal drie personen moet bestaan.

Uitgejouwd

De buitengewone aandeelhoudersvergadering en afsluitende stemming verliep uiterst rumoerig. Davignon werd uitgejouwd toen hij een verklaring wilde afgeven voorafgaand aan de stemming. Aandeelhouders keurden wel de benoeming van kandidaat uitvoerend topman (CEO) Karel de Boeck goed.

Nederland

Davignon kreeg maandag nog een nipte meerderheid met 50,6 procent van de stemmen. De Nederlandse aandeelhouders stemden maandag tegen de benoeming van de huidige waarnemend voorzitter Jan-Michiel Hessels en bestuurder Philippe Bodson.

Deze twee waren de laatste maanden betrokken bij de gang van zaken bij Fortis. Zij blijven nu aan, zolang er nog geen nieuw bestuur is gevonden.

Alternatief

Er moet nu worden gezocht naar een ander nieuw bestuur. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en zijn Belgische tegenhanger Deminor hebben een alternatief voorstel, maar dat mocht van het Fortis-bestuur dinsdag niet in stemming worden gebracht.

Op de vergadering in Brussel, die ongeveer vijf uur duurde, waren ruim vijfduizend aandeelhouders aanwezig, goed voor ongeveer 23 procent van het aandelenkapitaal.

Impact

Het afwijzen van het nieuwe bestuur van Fortis zal geen grote impact hebben op de dagelijkse gang van zaken bij het concern. "Het is een formaliteit", zegt analist Benoit Petrarque van Kepler Securities. Bij de zoektocht naar nieuwe kandidaten zijn er "tal van mogelijkheden", aldus een andere analist.

"Het is nu zoeken naar de poppetjes", zei een analist die niet bij naam genoemd wilde worden. "Het is vooral de vraag wie het nog wil doen en of diegene ook steun krijgt van de aandeelhouders. Beleggers in België zullen niet snel akkoord gaan met een kandidaat die een relatie heeft met Maurice Lippens."

Lippens is de vroegere voorzitter van Fortis en speelde samen met topman Jean-Paul Votron een hoofdrol in de ongelukkige overname van ABN Amro. Davignon is een vriend van Lippens. Aandeelhouders leken er geen vertrouwen in te hebben dat hij onafhankelijk van zijn vriend zou handelen.

Mogelijkheden

"Eén van de mogelijkheden", is volgens de anonieme analist dat Fortis het voorstel van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en zijn Belgische tegenhanger Deminor overneemt. Zij willen dat Georges Ugeux, een bedrijfsadviseur afkomstig van de New York Stock Exchange, de uitgeklede bank gaat leiden.