AMSTERDAM - De autoverkoop in Nederland is vorige maand sterk gedaald. In totaal werden rond de 30.000 nieuwe personenauto's geregistreerd, 21 procent minder dan de 38.151 in november 2007. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van dataverzamelaar RDC.

De terugval is veel sterker dan in oktober, toen de verkoop met 0,7 procent zakte. Buiten Nederland waren vanaf oktober al grote dalingen zichtbaar. In Ierland ging het in oktober zelfs om een halvering van de verkoop, in Spanje bedroeg de daling toen 40 procent.

De reden voor de afname is overal dezelfde. Door de crisis op de financiële markten wachten consumenten met grote aankopen. Bijna alle automerken worden daardoor getroffen.

Autobranche

In de eerste elf maanden van dit jaar zijn op de Nederlandse markt ongeveer 493.000 auto's verkocht tegen ruim 495.000 in dezelfde periode vorig jaar. In geheel 2007 registreerde de autobranche in totaal 504.197 nieuwe personenwagens.

De branche ging begin dit jaar al uit van een dalende autoverkoop, maar tot oktober kon ze positieve cijfers melden. De Bovag en RAI lieten onlangs weten voor 2009 ook een afname te verwachten.

Afwijken

RDC beschikt woensdag over de definitieve cijfers. Deze zullen echter niet veel afwijken, aldus een woordvoerder dinsdag. De Bovag en RAI komen op korte termijn ook met gegevens over de maand november.

De afgelopen twee jaar groeiden de autoverkopen nog met 4 procent op jaarbasis.