AMSTERDAM - Goede kwartaalcijfers van ABN Amro, Aegon en Reed Elsevier hebben de AEX-index, evenals omringende Europese beurzen, donderdag niet uit het rood kunnen houden. Een analist wees op de onrust die er onder beleggers heerste en die nog eens werd aangewakkerd door een bomaanslag op de Jordaanse ambassade in Bagdad.

Beursjournaal (video): AEX daalt na cijfer-regen.
Aegon, ABN AMRO en Reed Elsevier overtreffen prognoses. Buhrmann stelt beleggers teleur.

In Amsterdam opende de AEX nog wel ongeveer 1 procent hoger door de goede kwartaalcijfers. Na de bomaanslag viel de graadmeter tegen tien uur in het rood, net als de beurzen elders in Europa. "Het terrorisme is nog niet verdwenen", zei de analist. Tegen de middag was het verlies opgelopen met 1,88 punten tot 306,64. Dat is een verlies van 0,6 procent ten opzichte van het slot woensdag.

Alle ogen waren gericht op de AEX, waar vijf van de 25 hoofdfondsen voorbeurs kwartaalcijfers publiceerden. Alleen Buhrmann stelde teleur en moest dat aanvankelijk bekopen met een daling van ruim 5 procent. Tegen de middag was het verlies echter omgebogen tot een winst van 0,5 procent op 6,53 euro. Van der Moolen voldeed aan de eigen verwachting, maar dat kon niet verhinderen dat het aandeel een 0,5 procent daalde tot 10,42 euro.

Na aanvankelijk sterke koersstijgingen van Aegon, ABN Amro en Reed Elsevier pakten beleggers hun winst. Toen vervolgens de koersen over een heel front omlaag vielen, hielden ook deze fondsen het niet droog. Alleen Reed Elsevier hield stand met een winst van ,8 procent. ABN verloor tweederde van een procent en Aegon liet 2 procent liggen.

Vooral aandelen in de voeding en olie boekten nog winsten. Zo steeg Ahold 0,4 procent in aanloop naar omzetcijfers die vrijdag naar buiten komen. Op de MidKap-index was Vendex KBB blikvanger. Het detailhandelsconcern ligt onder vuur van een Amerikaanse grootaandeelhouder, die meer invloed wil. Het aandeel dikte bijna 3 procent aan.

Ook in het buitenland kwamen donderdagochtend bedrijven met cijfers en dat waren niet de kleinsten. De resultaten hadden duidelijk hun weerslag op de stemming op de beursvloeren. Frankfurt noteerde een verlies van 1,6 procent, Parijs zat net iets onder de slotstand van woensdag, Londen zat er niet iets boven.

In Frankfurt viel het kwartaalbericht van chemieconcern BASF niet goed bij de beleggers, vooral doordat de directie het in haar prognoses zuinigjes aandoet. Het aandeel daalde daardoor met 4,5 procent. De resultaten van autofabrikant BMW zagen er beter uit dan verwacht, maar toch daalde ook dit aandeel, en wel met 1,6 procent.

De kwartaalcijfers van de Britse bank Barclays werden wel goed ontvangen. De bank stond in de Londense FTSE-index bijna bovenaan met een stijging van 6,7 procent. Het bedrijf GKN, dat onder meer voor de luchtvaart produceert, kwam ook met cijfers die goed werden ontvangen. Het aandeel GKN steeg bijna 5 procent. In Parijs daalde de koers van het in problemen verkerende Alstom bijna 17 procent.

Euro

Op de valutamarkt moest de euro, die woensdag op 1,1370 dollar sloot, terrein prijsgeven. De Europese munt noteerde nu 1,1360 dollar. Ten opzichte van het Britse pond stond de euro onveranderd op 0,7065.