DEN HAAG - Gezond is nog niet gezond als er een gezondsheidslogo op staat. Minder gezonde producten kunnen heel goed een van de logo's krijgen omdat die op grond van verschillende criteria worden uitgedeeld. Daarom vindt de Gezondheidsraad dat er één logo moet zijn.

De logo's worden toegekend door producten te scoren op een aantal punten, zoals de hoeveelheid calorieën, het gehalte aan verzadigd vet, zout, toegevoegd suiker en vezels.

Maar producten met het Gezonde Keuze Klavertje kunnen te veel zout bevatten, terwijl het logo Ik kies bewust veel de soepel omgaat met voedingsvezels.

Criteria

Voor kant-en-klaar maaltijden, sappen en dranken moeten de criteria veel scherper, vindt de Gezondheidsraad in een dinsdag verschenen advies.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) vindt ook dat industrie, supermarkten en cateraars aan één logo moeten werken. In de voorbereiding op het advies is de industrie al geraadpleegd.

De bewindsman denkt dat het logo in twee jaar kan zijn verwezenlijkt. Industrie en supermarkten willen dat de informatie op het logo onmiddellijk duidelijk is, omdat de consument in een oogwenk zijn keuze bepaalt.

Vetgehalte

De informatievoorziening is een initiatief van de Europese voedingsmiddelenindustrie. Maar, zo stelt de Gezondheidsraad, probleem is dat daarbij niet wordt gekeken naar wat voor de gezondheid het belangrijkst is. Zo is het totale vetgehalte veel minder van belang dan het gehalte aan ongezonde vetten.

De Gezondheidsraad wil één logo, waarbij de allergezondste producten nog een extra stempel krijgen. Om het label voor de consumenten begrijpelijk te maken, adviseert de raad een kleurcode te gebruiken die aangeeft of gehaltes gunstig, neutraal of ongunstig zijn voor de gezondheid.