BRUSSEL - De EU-ministers van Financiën bespreken dinsdag het economisch herstelplan dat de Europese Commissie vorige week heeft gepresenteerd. Dat voorziet in een injectie van 200 miljard euro om de economie weer aan het draaien te krijgen, onder meer door belastingverlagingen en versnelde aanleg van wegen en andere grote projecten.

Van dat bedrag komt 30 miljard voor rekening van de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank. De rest moeten de lidstaten investeren. Het gaat dan om zo'n 1,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) per lidstaat.

Nederland, dat eerder al een pakket van 6 miljard (1 procent bbp) aankondigde, staat in hoofdlijnen achter de voorstellen van de commissie, maar is wel op zijn hoede.

Het wil voorkomen dat lidstaten de crisissituatie aangrijpen om te sjoemelen met de financiële spelregels van de EU. Ook met afspraken over staatssteun mag wat minister Wouter Bos van Financiën betreft niet de hand worden gelicht.

De EU-regeringsleiders zullen eind volgende week tijdens een top in Brussel een definitief oordeel vellen over de commissievoorstellen.