IJMUIDEN - Corus heeft maandag werktijdverkorting aangevraagd bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het gaat om een periode van zes weken vanaf de eerste week van januari. Dat bevestigde bestuurder Jos Duinhoven van vakbond FNV Bondgenoten maandag.

Er wordt voor ongeveer 4600 medewerkers van Corus Staal in IJmuiden werktijdverkorting aangevraagd. Dat is ongeveer de helft van de mensen die werkzaam is bij dit onderdeel van Corus.

Na goedkeuring krijgen de werknemers een WW-uitkering van 70 procent van hun huidige loon. Corus betaalt de resterende 30 procent.

Na de zes weken kan Corus tot drie keer toe een nieuwe aanvraag doen voor een periode van wederom zes weken, als het daarvoor toestemming krijgt van de bonden.

Cao

Al eerder werd duidelijk dat het staalconcern het moeilijk heeft. Tijdens de onderhandelingen over een nieuwe cao, legde het CNV zich begin november al neer bij een kortlopende crisis-cao.

De CNV'ers namen vanwege de economische onzekerheid genoegen met een loonsverhoging van 1,75 procent per oktober. De omstandigheden waren volgens de CNV-onderhandelaar in korte tijd zo verslechterd dat er begrip was dat "Corus zich concentreerde op zaken die nodig zijn om door deze moeilijke tijd heen te komen".

Sociale Zaken

Corus is niet het enige bedrijf dat zich heeft gemeld bij het ministerie. Bij Sociale Zaken klopten zondag nog veertien andere bedrijven aan voor werktijdverkorting.

Het ministerie stelde de bijzondere regeling voor bedrijven die omzetverlies hebben door de financiële crisis zondag open tot 1 januari 2009.

De aanvragen komen uit het hele land en zijn afkomstig uit onder meer metaal/elektrotechnische industrie, toeleveranciers in de auto-industrie, en transport, aldus Sociale Zaken.