LONDEN - Het Brits-Nederlandse uitgeversconcern Reed Elsevier heeft in de eerste helft van dit jaar een winst voor belastingen gerealiseerd van 596 miljoen euro. Dat is lager dan de 641 miljoen in dezelfde periode van 2002 als gevolg van de duurdere euro ten opzichte van de dollar.

Topman Crispin Davis toonde zich donderdag tevreden over de resultaten, die overeen kwamen met de verwachtingen van analisten. Reed Elsevier handhaaft zijn doelstelling om dit jaar, exclusief het effect van wisselkoersen, dubbelcijferige winstgroei te realiseren. Daarnaast verwacht de onderneming omzetcijfers die hoger liggen dan het marktgemiddelde.

Reed Elsevier heeft last van de sterke euro. Zonder valutaschommelingen was de winst in het eerste halfjaar 3 procent hoger uitgekomen. Ook de omzet kwam lager uit. In de eerste zes maanden realiseerde Reed Elsevier een omzet van circa 3,4 miljard euro tegen ruim 3,9 miljard in de eerste helft van 2002.

Het resultaat uit de operationele activiteiten kwam wel hoger uit. Dit bedrijfsresultaat steeg van 295 miljoen euro in de eerste helft van 2002 naar 345 miljoen in hetzelfde tijdvak van 2003.

Het tweede halfjaar is bij Reed Elsevier altijd belangrijker dan de eerste helft vanwege het seizoensgebonden karakter van een aantal activiteiten. Zo verkoopt de onderneming bijvoorbeeld meer studieboeken en medische uitgaven voor de start van het nieuwe schooljaar.