DEN HAAG - Minister Wouter Bos van Financiën moet overleggen met de Nederlandse banken. Samen kunnen zij ervoor zorgen dat de banken weer meer leningen gaan verstrekken, aan elkaar en aan bedrijven.

Deze oproep heeft VVD-leider Mark Rutte maandag gedaan. Door de financiële crisis zijn banken huiverig geworden om geld uit te lenen. Slachtoffer zijn de bedrijven, die daardoor minder kunnen investeren in bijvoorbeeld nieuwe machines.

Eerder stelde het kabinet zich al garant voor 200 miljard euro aan leningen door banken. Zij lopen daarmee geen risico als de lener het geld niet kan terugbetalen. "Toch lijkt die 200 miljard niet te werken", stelt Rutte.

Bos moet samen met de banken een oplossing vinden, stelt hij. "Dat is prioriteit één", aldus de VVD'er. Om de economie er bovenop te helpen, moet de overheid volgend jaar alleen extra geld uittrekken voor zaken die het bedrijfsleven ondersteunen.

Kritisch

Rutte is kritisch over het plan van het kabinet voor werktijdverkorting. Bedrijven die door de kredietcrisis minstens 30 procent minder omzet hebben, kunnen aankloppen voor 200 miljoen euro steun uit de WW-fondsen.

Volgens de VVD-leider komt het plan te vroeg en betekent het oneerlijke concurrentie voor bedrijven die het wel op eigen houtje kunnen redden. Ondernemingen die nu dreigen om te vallen "waren al zwakke bedrijven", stelt hij."Dat hoort bij de vrije markt".