UTRECHT - Aandeelhouders van Fortis legden de top van het financiële concern maandag in Utrecht het vuur na aan de schenen. Drie van de vijf voorgedragen bestuurders kregen uiteindelijk de goedkeuring van de over het algemeen boze beleggers. Dinsdag volgt in Brussel eenzelfde aandeelhoudersvergadering.

De beleggers wilden tekst en uitleg van het bestuur van Fortis en voormalige topmannen Herman Verwilst en Filip Dierckx en vroegen ze verschillende keren het boetekleed aan te trekken.

Bestuur

In het laatste uur van de acht uur durende vergadering werd gestemd over het nieuwe bestuur van Fortis, dat momenteel nog bestaat uit een internationale verzekeringstak en een besmette kredietportefeuille.

De 76-jarige Belgische zakenman Etienne Davignon kreeg goedkeuring van een nipte meerderheid. Ook stemden de aandeelhouders voor Karel De Boeck als bestuursvoorzitter en voor Cheung Chi Yan, vertegenwoordiger van grootaandeelhouder Ping An, als bestuurslid.

De Nederlander Jan-Michiel Hessels en Philippe Bodson behaalden geen meerderheid. De vergadering in Brussel dinsdag bepaald uiteindelijk of Davignon, De Boeck en Cheung Chi Yan kunnen aantreden als het nieuwe driekoppige bestuur van Fortis tot de volgende aandeelhoudersvergadering in 2009.

Frustratie

De aandeelhouders uitten maandag hun frustraties vanwege de forse schade die ze hebben geleden, nadat de bankverzekeraar grotendeels werd genationaliseerd.

Fortis werd eind september opgesplitst en verdeeld omdat het dreigde om te vallen na de te dure overname van delen van ABN Amro. Het aandeel daalde drastisch en is momenteel minder dan 1 euro waard.

Ook werd er verschillende keren de vraag gesteld hoe toenmalig topman Herman Verwilst van Fortis op 26 september kon zeggen dat "er helemaal niks aan de hand was".

Uit de reconstructie van Fortis blijkt namelijk dat Fortis Bank vanaf die dag geen geld meer kon aantrekken op de interbancaire markt.

Votron

Voormalige topmannen Jean-Paul Votron en Maurice Lippens, die een hoofdrol speelden bij de overname van delen van ABN Amro, waren niet aanwezig.