BRUSSEL - De Europese Commissie had zich beter tot haar eigenlijke taak kunnen beperken dan met een economisch herstelplan te komen.

Dat plan, dat voorziet in investeringen van in totaal 170 miljard euro door de 27 EU-lidstaten, leidt ertoe dat de commissie zich gaat opstellen als een "stempelmachine" voor nationale stimuleringsplannen.

De Tweede Kamerleden Frans de Nerée (CDA) en Han ten Broeke (VVD) concludeerden dat maandag na een bezoek van de vaste Kamercommissie voor Europese Zaken aan Brussel.

De Kamerleden spraken onder meer met EU-topambtenaren en Europarlementariërs. Het herstelplan van de Europese Commissie staat dinsdag op de agenda van de ministers van Financiën van de EU.

Bezorgd

De Nerée en Ten Broeke zijn bezorgd dat de commissievoorstellen om de Europese economie op te peppen, leiden tot gesjoemel met de EU-regels voor staatssteun en de begrotingsafspraken.

De Nerée riep minister Wouter Bos van Financiën op 'de rug recht te houden'. Tijdens een overleg met de Kamer vorige week bespeurde hij een aarzelende houding bij de PvdA-bewindsman.

Maatregelen

In de ogen van CDA en VVD moet de Europese Commissie zich vooral bezighouden met coördinatie tussen de lidstaten, zodat die elkaar niet in de wielen rijden met hun beleid.

Het bedenken van maatregelen om de ecomomie te stimuleren dient ze aan de lidstaten zelf over te laten.

Diverse EU-landen hebben al een pakket gepresenteerd. Zo wil Nederland voor in totaal 6 miljard euro in de economie pompen en heeft het Verenigd Koninkrijk een btw-verlaging aangekondigd.

GroenLinks

PvdA en GroenLinks staan minder negatief tegenover het plan van de Europese Commissie, bleek maandag. Harm-Evert Waalkens (PvdA) vindt het goed dat Brussel probeert de economie in crisistijd met extra investeringen weer aan de praat te krijgen, al mag er ook wat hem betreft niet de hand worden gelicht met begrotingsafspraken.

De Kamercommissie sprak in Brussel ook met eurocommissaris Olli Rehn, (Uitbreiding). De Kamerleden toonden zich teleurgesteld in de in hun ogen te soepele houding van Rehn tegenover de toetreding van Servië tot de EU.