ROTTERDAM - Voedingsmiddelenconcern Unilever gaat zijn onderzoekscentra wereldwijd reorganiseren. Als gevolg hiervan gaan 250 arbeidsplaatsen verloren.

In Nederland gaat het om 68 banen bij het onderzoekscentrum in Vlaardingen. Dat maakte Unilever maandag bekend.

Unilever wil zijn wereldwijde onderzoeks- en innovatieinstituten in zes centra concentreren. Dit is onderdeel van de strategie van het concern om tot één organisatie voor onderzoek en ontwikkeling te komen om kosten te besparen, overlap terug te dringen en de efficiency te vergroten.

De zes centra staan in Vlaardingen, Port Sunlight en Colworth in Groot-Brittannië, het Amerikaanse Trumbull, Bangalore in India en Shanghai in China.

Vlaardingen

"Vlaardingen is en blijft daarvan een van de belangrijkste", aldus een woordvoerster van het concern. Alle onderzoeks- en innovatieactiviteiten rond wasmiddelen en wasverzachters worden hier geconcentreerd. In totaal zijn er in Vlaardingen 1150 arbeidsplaatsen.

Wereldwijd werken er ruim zesduizend mensen bij de onderzoekscentra van Unilever. Bijna vierhonderd banen zullen door de reorganisatie geraakt worden, in totaal zullen ongeveer 250 banen daadwerkelijk verdwijnen.

Prioriteiten

De prioriteiten van de zes centra komen te liggen in het ontwikkelen van minder, maar grotere innovaties en het doen van meer onderzoek doen met externe partijen.

Daarnaast zal Unilever de capaciteit voor onderzoek en ontwikkeling in Azië, een belangrijke groeimarkt voor het concern, verder uitbouwen.

CNV BedrijvenBond

CNV BedrijvenBond gaat vragen stellen aan de bedrijfsleiding waarom de reorganisatie nodig is. "In elk geval mag er geen werkgelegenheid verloren gaan", zei een woordvoerder.

"Eerst willen we overtuigd zijn van de noodzaak tot aanpassing, daarna willen we praten over de wijze van reorganiseren."