BUENOS AIRES - De financiële markten in Argentinië gaan vrijdag weer open, na een onderbreking van drie weken. De centrale bank in Argentinië maakte dat donderdag bekend.

De markten zijn sinds 21 december gesloten. Er wordt met spanning uitgekeken naar de eerste handelsdag. Analisten zijn nieuwsgierig of de Argentijnse munteenheid de peso de recente devaluatie kan doorstaan. President Duhalde besloot begin deze week de koppeling met de dollar los te laten, waardoor de devaluatie een feit werd.

Woensdag maakte de Argentijnse minister van Economische Zaken, Jorge Remes Lenicov, bekend de beperking voor het opnemen van geld door particulieren te versoepelen. In plaats van 1000 peso mag nu per maand van een salarisrekening 1500 peso worden opgenomen en van een spaarrekening 1200 peso. De regering stelde de beperking begin december in om een kapitaalvlucht te voorkomen.

Tegen de recente financiële maatregelen van de regering-Duhalde werd donderdag in Buenos Aires gedemonstreerd. Op balkons sloegen mensen op potten en pannen om hun ongenoegen kenbaar te maken. Ook werden kruispunten geblokkeerd. Ernstige ongeregeldheden zoals die van vorige maand bleven uit. Deze protesten leidden tot tweemaal toe tot het vertrek van de president.