UTRECHT - Voormalig financieel topman Gilbert Mittler van Fortis eist van het concern 900.000 euro aan pensioenuitkeringen. Vicevoorzitter Jan-Michiel Hessels noemde het tijdens de aandeelhoudersvergadering van Fortis maandag in Utrecht 'een onopgeloste zaak'.

In België ontstond in oktober al enorme ophef over de ontslagvergoeding van Mittler.

"De heer Mittler heeft ongeveer 4,3 miljoen euro meegekregen na twintig jaar hard werken voor Fortis'', aldus Hessels. "Hij zou ook nog 900.000 euro willen ontvangen uit pensioenvergoedingen. Dat is nog niet betaald. Zolang ik bij Fortis zit, gaat dat ook niet gebeuren.''

Mittler was als topman verantwoordelijk voor de dure overname van ABN Amro, waaraan Fortis uiteindelijk is bezweken.

Aandeelhoudersvergadering

De aandeelhoudersvergadering van Fortis in Utrecht maandag is drukbezocht. Het bestuur van Fortis en voormalige topmannen Herman Verwilst en Filip Dierckx geven tekst en uitleg aan enkele honderden boze beleggers. "Fortis is van de aandeelhouders en die zijn volkomen genegeerd'', aldus een van de aanwezigen.

Aandeelhouders zijn boos door de forse schade die ze hebben geleden, nadat de bankbankverzekeraar grotendeels werd genationaliseerd. Het aandeel daalde drastisch en is momenteel minder dan 1 euro waard.

"Dat u hier bent gekomen, toont uw voortdurende betrokkenheid bij Fortis. Helaas zit geen van ons allen hier met een goed gevoel'', aldus vice-voorzitter Jan Michiel Hessels van Fortis bij de opening van de vergadering.

In hemelsnaam

Een belegger vroeg zich af hoe het bestuur "met al zijn kennis en kunde'' in "hemelsnaam'' de genomen besluiten heeft kunnen nemen. Een andere aandeelhouder wees op de rol van minister Wouter Bos van Financiën.

"Hij heeft met een chirurgische nauwkeurigheid de goede delen van Fortis verwijderd. U bent daarvan de schuld. U had dit nooit mogen toestaan.''

Verzekeringstak

Fortis bestaat momenteel nog uit een internationale verzekeringstak en een besmette kredietportefeuille.

Ook werd de vraag gesteld hoe toenmalig topman Herman Verwilst van Fortis op 26 september kon zeggen dat "er helemaal niks aan de hand was''.

Uitleg

Uit de reconstructie van Fortis blijkt namelijk dat Fortis Bank vanaf die dag geen geld meer kon aantrekken op de interbancaire markt. De technische uitleg van het bestuur kon niet rekenen op goedkeuring van aandeelhouders.

"Zelf nu durft u nog geen hand in eigen boezem te steken'', aldus een van de aanwezigen, waarna applaus van de overige beleggers volgde.

Stemming

Later op de dag wordt gestemd over het nieuwe bestuur. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en zijn Belgische tegenhanger Deminor willen dat andere personen zitting gaan nemen in het bestuur van de holding van het financiële concern Fortis.

Volgens de beleggersverenigingen zijn de bestuursleden die Fortis eerder deze maand heeft voorgesteld niet onafhankelijk genoeg.