WOERDEN - Zakelijke grootgebruikers van energie moeten bij het herstellen van stroomstoringen voorrang op anderen kunnen krijgen. Ziekenhuizen en bedrijven die relatief veel schade ondervinden, moeten bij reparatie van het stroomnet bovenaan op de prioriteitenlijsten van de elektriciteitsbedrijven komen te staan.

"Op deze manier kunnen de beheerders van de elektriciteitsnetten schadeclaims van grote zakelijke energiegebruikers voorkomen", aldus algemeen directeur H. Grünfeld van de VEMW woensdag. De belangenbehartiger van de zakelijke energie- en watergebruikers heeft de netbeheerders uitgenodigd op korte termijn te praten over de aansprakelijkheid van elektriciteitsbedrijven voor de schade die ontstaat bij stroomstoringen.

Volgens de VEMW kregen energiegebruikers door een wijziging van de Elektriciteitswet per 5 augustus meer mogelijkheden om bij stroomuitval de ontstane schade te verhalen. "Tot nu toe weten de elektriciteitsbedrijven alle schade af te wentelen op hun klanten, maar dat past niet meer en daarom willen we praten", zei Grünfeld.

Verandering

Volgens de VEMW-directeur hebben de elektriciteitsbedrijven voorheen nooit willen meewerken aan afspraken over hun aansprakelijkheid. Hij verwacht dat daar nu door de wetswijziging verandering in komt. "Anders zullen we de houding van de elektriciteitsbedrijven aankaarten bij de toezichthouder DTe of we stappen naar de rechter."

Grünfeld stelt dat Nederland de laatste tijd aanzienlijk meer wordt getroffen door stroomstoringen. De brancheorganisatie EnergieNed noteerde vorig jaar 14.716 storingen; een stijging van procent ten opzichte van 2001. Vooral langdurige stroomuitval in de regio Rotterdam zorgde volgens de VEMW-directeur vorig jaar december voor veel beroering onder bedrijven.

Noodzaak

Hij wijst erop dat een groep in Rotterdam gevestigde ondernemingen nog steeds probeert de schade door de storingen in december te verhalen. "Zo is van een van de getroffen bedrijven bekend dat die ongeveer als eerste zonder elektriciteit zat en pas als laatste werd aangesloten. De verlichting van haltes voor het openbaar vervoer en huishoudens gingen voor, terwijl het bedrijf ondertussen enorme schade leed. Dat toont de noodzaak aan om snel te komen tot sluitende afspraken."