AMSTERDAM - PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer had gehoopt dat Gerrit Zalm zelf zou hebben aangeboden voor een lager salaris directeur van ABN-Amro en Fortis te worden.

"Diep in mijn hart hoopte ik dat hij zou zeggen dat het voor wat minder ook goed zou zijn", zei ze zondag in het tv-programma Buitenhof. "Maar er valt niet veel aan te doen, want Bos wilde graag Zalm."

Het is volgens Hamer irreëel om te zeggen dat ze het simpelweg niet pikt dat Zalm 750 duizend euro per jaar gaat opstrijken als nieuwe topman van de onlangs genationaliseerde banken. Zo verdiende de VVD'er bij zijn vorige werkgever hetzelfde bedrag voor vier dagen per week en gaat hij nu weer fulltime aan de slag. "Hij gaat onder een marktconform salaris zitten."

Begroting

Partijleider Wouter Bos en Hamer gingen er in september nog prat op dat de begroting voor komend jaar het stempel van de PvdA draagt, omdat zij ervoor hebben gezorgd dat de topinkomens worden aangepakt.

Hamer denkt niet dat de kiezer de betrouwbaarheid van de PvdA afmeet aan het salaris van Zalm. "Er is in dit geval echt wat aan gedaan", zei ze in Buitenhof. "Anders was het een salaris met veel meer nullen geweest. Ook kan Zalm veel lagere bonussen tegemoetzien."

'Masterplan'

Het kabinet moet een "masterplan" maken waarin staat hoe Nederland er uit moet zien na de financiële crisis, vindt Hamer. Het kabinet moet niet zomaar de crisis induiken en zeggen "we zien wel waar we uitkomen", zei Hamer. Er moet een "echt plan" komen. Net als het kabinet is ze van mening dat de crisis moet worden gebruikt om de samenleving te veranderen en duurzamer te maken.

Toelichting

Het kabinet is nu nog te veel gericht op de vraag: "Hoe houden we de boel overeind", zei Hamer in een toelichting na afloop.

Als het aan Hamer ligt wordt de crisis gebruikt om veranderingen voor elkaar te krijgen. Het plan of, zoals ze het ook wel noemt de "business case", moet niet alleen gaan over innovatie en duurzaamheid, maar ook over arbeid en zorg, onderwijs, integratie, de verdeling tussen arm en rijk en stedelijke ontwikkeling.

Ook de Tweede Kamer moet daarover nadenken, stelt zij. Daarom heeft ze het initiatief genomen tot een "commissie voor de toekomst" van fractievoorzitters.