NEW YORK - Twijfel beheerste donderdag de effectenbeurs in New York. Bij gebrek aan goed of slecht nieuws durfden beleggers niet echt richting te kiezen en bleven de indices voor een groot deel van de dag rond het slot van de dag ervoor.

De Nasdaq-index eindigde uiteindelijk met winst, maar veel had het niet om het lijf: plus 2,35 punten (0,1 procent) op 2047,24. De Dow-Jonesindex zakte iets, 26,23 punten (bijna 0,3 procent) op .067,86.

Volgens analisten hadden beleggers door de rally aan het begin van het jaar nog steeds goede redenen hun winsten te verzilveren. "Tenzij bedrijven met positieve verrassingen naar buiten komen, zullen ze op hun geld blijven zitten", aldus een van hen.

Microsoft en Sun

Het wachten is vooral op kwartaalresultaten van de grote bedrijven. Volgende week barst het cijferseizoen in de VS in alle hevigheid los. Onder meer technologiegiganten als Microsoft en Sun Microsystems staan op het programma.

Wal-Mart

Wal-Mart kwam donderdag met positieve cijfers naar buiten over de maand december en werd beloond met een kleine koerswinst van 1,1 procent.

Verscheidene detailhandelconcerns kwamen overigens met verkoopcijfers. Daaruit bleek dat Amerikanen vooral op koopjesjacht zijn geweest en dus discounters als Wal-Mart en Target goed boerden. Dissonant was Kmart, dat zijn decemberverkopen zag dalen.

Ford

General Motors verraste met betere winstverwachtingen, maar beleggers haalden hun schouders op. Het aandeel daalde 0,3 procent. De aandacht werd meer gevestigd op Ford, dat waarschijnlijk vrijdag een grootscheepse reorganisatie wereldkundig maakt. Ford gaf in afwachting daarvan 6 procent prijs op de beursvloer.

De euro noteerde aan het einde van de valutahandel in New York ,8915 dollar. In Europa eindigde de munteenheid eerder op de dag op 0,8930.