DEN HAAG - De koopkracht gaat volgend jaar meer omhoog dan verwacht. Volgens minister Wouter Bos van Financiën wordt "die magere plus" van 0,5 procent "een dikke plus".

"Hoewel mensen in de eerste maanden van het jaar nog hoge energiekosten zullen hebben, gaan die daarna omlaag."

Bos heeft dit volgens zijn woordvoerder gezegd tegen de Telegraaf, die daar zaterdag over publiceerde. Een van de oorzaken is de daling van de olieprijzen. "Aan de pomp merken mensen het natuurlijk al."

Pensioen

De minister die eerder al de verwachting uitsprak dat Nederland volgend jaar in een recessie zal schieten, maakt zich zorgen over 65-plussers met een groot aanvullend pensioen.

Door de slechte beurskoersen kunnen de beleggingsresultaten van de pensioenfondsen tegenvallen en bestaat de kans dat die aanvullende pensioenen in 2009 niet worden gecorrigeerd voor de inflatie.

Het kabinet heeft echter eerder al besloten om de aow extra te verhogen.

Stijging

Volgens de Telegraaf komt de koopkrachtstijging uit op 1 procent. Sommige groepen gaan er 1,5 procent op vooruit, maar voor gepensioneerden met een groot aanvullend pensioen kan het tegenvallen.

De krant zegt zich te baseren op nog geheime cijfers van het Centraal Plan Bureau. Bos' woordvoerder kon de cijfers niet bevestigen. Kringen rond het kabinet noemen ze wel "waarschijnlijk".

VNO/NCW

Voorzitter Bernard Wientjes van de werkgeversorganisatie VNO/NCW acht de kans dat de nominale pensioenen omlaag gaan uiterst klein. Dat zei hij zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

Volgens Wientjes hebben pensioenfondsen wel een serieus probleem; de beleggingen van pensioenfondsen zijn minder waard geworden op de beurs. "Daardoor zijn de buffers weg", aldus Wientjes.