EINDHOVEN - Zeker zeven steden 'vieren' zaterdag de internationale niet-winkeldag. Winkelstraten in gemeenten als Utrecht, Maastricht, Tilburg en Coevorden vormen het decor voor ludieke acties.

Doel is de consument ertoe te bewegen het wat rustiger aan te doen met winkelen.

"Wij willen de mensen laten zien dat je niet per se hoeft te kopen, wij geven alternatieven voor het funshoppen en voor het kopen van cadeaus", zegt Dick Verheul van Omslag, de 'Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling' uit Eindhoven, die de actie coördineert.

Actie

Elk plaatselijk organisatiecomité probeert op eigen wijze actie te voeren. Zo is er onder meer een straattheater, gratis knuffels (free hugs), een ruilmarkt, alternatieve verlanglijstjes en aandacht voor andere manieren van vrijetijdsbesteding dan winkelen.

Ook worden tips gegeven voor niet-materiële cadeaus, zoals een tegoedbon voor een keer lekker koken of voor helpen het huis opruimen.

Animo

De niet-winkeldag begon in 1992 in Canada. Ons land volgde in 1995. Volgens Verheul is de animo in Nederland wisselend. Het ene jaar zijn er meer lokale initiatieven dan het andere, "maar het idee slaat nog steeds aan".