UTRECHT - Ongeveer tweehonderd ambulancemedewerkers hebben woensdag de stakingen van de particuliere ambulancediensten in Utrecht luister bijgezet. Het ambulancepersoneel voert vooral actie om de ongelijkheid tussen werknemers in dienst van de overheid en van bedrijven op te heffen.

De pensioengerechtigde leeftijd van de 1400 werknemers van de private ambulances ligt vier jaar hoger dan die van hun collega's in overheidsdienst. Sinds vorige week maandag draait het particuliere ambulancepersoneel zondagsdiensten. De bonden hebben nu ingezet om hun uittredingsleeftijd met twee jaar te verlagen van naar 57 jaar.

Het ambulancepersoneel reed in veertig ambulancebusjes en tientallen personenauto's en motoren naar de Jaarbeurshallen in Utrecht. De alarmlichten vielen in het niet bij het volle zonlicht, maar de loeiende sirenes waren in de wijde omgeving te horen. Op veel busjes was het woord ambulance veranderd in axi-lance.

"De pensioenleeftijd moet gelijkgetrokken worden, pas dan houden we op met actievoeren", aldus G. Katoen, medewerker van de ambulancedienst RAV in Assen.

Ook volgens voorzitter H. van der Kolk van FNV Bondgenoten is gelijkschakeling van de leeftijd waarop het ambulancepersoneel met pensioen kan gaan de enige manier om de zondagsacties te stoppen. Alle medewerkers op ambulances moeten dan vanaf hun 57e kunnen stoppen met werken.

Van der Kolk vind echter dat allereerst ook het personeel van de particuliere ambulancediensten vanaf 55 jaar met pensioen moet kunnen. De pensioenleeftijd van het ambtelijk ambulancepersoneel kan volgens hem namelijk pas vanaf 2007 omhoog. "Tot die tijd lopen de contracten daar. Daar gaan wij niet op wachten, het moet voor die tijd worden gelijkgetrokken".

Volgens een anonieme ambulancemedewerker van de RAV in Gelderland-Zuid kunnen werknemers op ambulances het werk niet volhouden tot hun 59e. "Wat een normaal mens een keer in zijn leven meemaakt, zien wij dagelijks, zoals zware ongevallen. Wij gaan voor gelijkheid voor collega's die hetzelfde werk doen. Het is daarom jammer dat de collega's bij de overheidsdiensten niet meestaken".

Dat de medewerkers van de overheidsambulances binnenkort mee gaan staken, is volgens sommige actievoerders niet ondenkbaar. Het ministerie van Volksgezondheid stelde namelijk dinsdag de pensioengerechtigde leeftijd van 55 jaar voor het ambtelijk ambulancepersoneel ter discussie. Volgens het ministerie ligt het meer voor de hand de uittredingsleeftijd voor de werknemers van overheidsambulances te verhogen dan die van hun collega's bij de particuliere bedrijven te verlagen.

De vakbondensleden onder de particuliere ambulancediensten beslissen later woensdag of en hoe de acties zullen worden voortgezet.