DEN HAAG - Ruim 1,9 miljoen huishoudens hebben betalingsachterstanden. Dat is ruim een kwart (27 procent) van alle huishoudens in Nederland.

Het gaat onder meer om betalingsregelingen, creditcardschulden, rood staan en achterstallige rekeningen. Hypotheken zijn niet meegerekend.

Dat blijkt vrijdag uit de monitor betalingsachterstanden die staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Problematische schulden

Hoe vaak sprake is van problematische schulden is niet bekend. Het onderzoek telde ook de mensen die rekeningen zijn vergeten, af en toe rood staan of een verantwoorde lening zijn aangegaan.

Sommige groepen hebben vaker betalingsachterstanden dan anderen. Zo hebben mensen die niet werken, alleenstaande ouders en allochtonen veel vaker schulden dan gemiddeld.

Jongeren

In mindere mate geldt dat ook voor jongeren, laagopgeleiden en mensen met een inkomen onder de 2000 euro per maand. Mensen boven de 65 hebben nauwelijks schulden.

Aboutaleb wil de monitor jaarlijks herhalen om de resultaten te vergelijken. Bovendien wil hij in een verdiepend onderzoek laten vaststellen hoeveel mensen kampen met problematische schulden en hoe dit snel valt te signaleren.