ZOETERMEER - De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) heeft haar leden in een nieuwsbrief gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen door dierenactivisten. Dat heeft voorzitter W. van Pelt woensdag bevestigd.

Van Pelt heeft deze informatie over nieuwe dreigementen volgens eigen zeggen uit bronnen die deze activisten volgen en die hij anoniem wil houden. Wat voor plannen de activisten hebben en welke organisaties het zijn, kan hij niet zeggen, alleen dat hij de komende weken problemen verwacht.

De COV kan alleen maar de aangesloten slachterijen en andere bedrijven waarschuwen. Elk bedrijf moet voor zich bepalen welke maatregelen het neemt. Dat zit hem voornamelijk in extra beveiliging en een goede verzekeringspolis, aldus Van Pelt.

De COV lobbyt al jaren voor strenger optreden tegen dierenrechtenactivisten die over de schreef gaan. "Maar het is verdomd moeilijk voor de politie om op te treden tegen dit soort organisaties. We leven echter wel in een democratie en zij hebben recht op hun mening. En een politiestaat zou ik zelf ook niet willen", aldus Van Pelt.

Een voorbeeld van van dit soort agressieve protestacties is de brand die in 2001 de varkensslachterij Dumeco in Boxtel verwoestte. De actie werd geclaimd door het Dierenbevrijdingsfront, dat eerder al aanslagen opeiste op vleeshandelaren en nertsenfokkerijen. Ook MacDonald's, door sommige activisten MacMurder genoemd, is een mikpunt voor sommige dierenactivisten.

Het is de tweede keer dit jaar dat de COV haar leden via de nieuwsbrief waarschuwt voor mogelijke aanslagen.