DEN HAAG - De Nederlandse uitzendsector begint de gevolgen van de economische malaise duidelijk te merken.

"Na de stormachtige groei van de uitzendbranche in de afgelopen jaren, is nu een keerpunt bereikt'', aldus econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het aantal uren dat uitzendkrachten hebben gewerkt is in het derde kwartaal met 3 procent gedaald ten opzichte van het kwartaal ervoor, blijkt uit cijfers van het CBS.

Ten opzichte van vorig jaar lag het totaal aantal uitzenduren in het afgelopen derde kwartaal nog wel hoger.

Flexibel dienstverband

Onder de uitzendkrachten met het meest flexibele dienstverband daalde het aantal gewerkte uren in het derde kwartaal met 1,4 procent ten opzichte van vorig jaar, de eerste afname in ruim vier jaar.

In de eerste twee kwartalen van dit jaar was de groei al teruggelopen tot bijna 4 procent. In 2007 steeg het aantal uitzenduren nog met 10 procent en in 2005 en 2006 zelfs met een kleine 20 procent.

Banen

"De uitzendbranche is van plus naar min gegaan'', aldus Vergeer. Bij een economische neergang zijn de eerste banen die eruit vliegen die van de uitzendkrachten.

Zo maakte truckbouwer DAF in Eindhoven onlangs bekend afscheid te zullen nemen van alle tijdelijke medewerkers, waaronder de uitzendkrachten. In totaal telt Nederland ongeveer 300.000 uitzendkrachten.