DEN HAAG - Vóór Sinterklaas is het niet gelukt, maar de gedupeerde spaarders van de gevallen bank Icesave en andere IJslandse banken krijgen waarschijnlijk voor de kerst hun geld terug.

De Nederlandsche Bank kan medio december beginnen met het overmaken van de spaargelden.

Bos

Dat schrijft minister Wouter Bos (Financiën) vrijdag in antwoord op vragen van de VVD. De spaartegoeden zijn tot 100.000 euro gegarandeerd.

IJsland moet daarvan ruim 20.000 euro terugbetalen aan de Nederlandsche Bank. Wie meer in IJsland had gespaard, moet proberen op een andere manier nog geld terug te krijgen. In totaal gaat dat om 40 miljoen euro.

Regeling

De regeling kost IJsland ongeveer 1,3 miljard euro. Nederland is volgens Bos 300 miljoen euro kwijt voor de spaarders die meer dan 20.000 en minder dan 100.000 euro hadden uitstaan.

Gemeenten en provincies hadden voor 187 miljoen euro uitstaan bij Landsbanki en 25 miljoen bij Kaupthing. Daarnaast zijn er nog anderen gedupeerden, die samen goed zijn voor 250 miljoen euro.

In het Verenigde Koninkrijk krijgen de spaarders 100 procent van hun IJslandse geld terug via de overheid. De extra kosten daarvan worden ten laste gelegd aan de Britse begroting, schrijft Bos desgevraagd.

Blijdschap

Het nieuws dat Icesavespaarders waarschijnlijk voor de kerst hun geld terugkrijgen, is gemengd ontvangen. Er heerst blijdschap bij Nederlanders die minder dan 100.000 euro op de IJslandse bank hadden staan, maar de grotere spaarders blijven sceptisch.

"Ik hoorde het vanochtend op het nieuws'', vertelde een 58-jarige gedupeerde vrouw vrijdag. "Het is een leuk kerstcadeau. Het is ook prettig dat we straks weer rente over dat geld krijgen.''

Erfenis

De vrouw had 20.000 euro uit de erfenis van haar overleden moeder bij Icesave gezet. "De eerste week nadat het nieuws bekend was geworden, heb ik me wel zorgen gemaakt. Ik dacht nog: 'Nou mam, al je centjes weg'. Ik voelde me ook schuldig omdat ik mijn zus ook Icesave had aangeraden.''

Ze zet haar geld, als ze het terugheeft, weer op de bank. "Een Nederlandse dit keer en ik ga goed checken of het een betrouwbare bank is.''

"Het zou me verbazen als het nog gaat lukken om dat geld voor de kerst terug te storten'', zegt Gerard van Vliet, voorman van de spaarders die meer dan 100.000 euro op de bank hebben staan.

Hoop

"Wij hopen dat een Nederlandse bank alle, dus ook de grotere spaarders overneemt.'' Hij roept de Nederlandse regering op te helpen. "Als Wouter Bos het wil, is het voor 1 januari geregeld.''

Als er geen bank te vinden is die de spaarders overneemt, moet Van Vliet nog even wachten op de rest van zijn geld.

"Op enig moment volgend jaar, waarschijnlijk mei juni, moet dat geld dan vrijkomen. Tegen die tijd zitten veel mensen al in de problemen.''