DEN HAAG - De noodlijdende IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord zijn gered. De twee hospitalen worden overgenomen door de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter.

Dat heeft minister Ab Klink van Volksgezondheid donderdag bekendgemaakt. Klink stelt dat een overname voor de MC Groep de meeste garantie biedt op goede zorg in de regio.

Naast een onbekend bedrag voor de overname van de IJsselmeerziekenhuizen investeert de MC Groep 5 miljoen in de instellingen. Het ministerie, de provincie Flevoland en de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder injecteren de ziekenhuizen daarnaast met een bedrag van in totaal 9,5 miljoen euro.

Achmea

Daarvan neemt Minister Klink 4 miljoen voor zijn rekening, een som waarvoor hij eerder al borg wilde staan voor twee instellingen. Verder is Achmea, de grootste zorgverzekeraar in de regio, bereid om een vordering op de ziekenhuizen van 5,6 miljoen euro voor twee jaar uit te stellen.

Tot de overname door MC Groep definitief is, stelt het ministerie zich garant. Ook huisbank ING stelt zich soepeler op over de schulden van de instellingen.

Met de overname door de MC Groep komen de IJsselmeerziekenhuizen in private handen. Op dit moment zijn de twee ziekenhuizen semi-publieke instellingen.

Emmeloord

In Emmeloord zal de MC Groep meer zorg aanbieden dan waar in een eerder onafhankelijk advies vanuit was gegaan. De polikliniek blijft bestaan en het ziekenhuis zal op deze locatie blijven zorgen voor dagbehandeling, onderzoek en operaties.