BRUSSEL - Groepen gedupeerde klanten in Europa moeten makkelijker gezamenlijk een foute fabrikant of organisatie kunnen aanpakken, stelde EU-commissaris Meglena Kuneva (Consumentenbescherming) donderdag.

"De huidige situatie is duidelijk onvoldoende", vindt Kuneva. Het blijkt voor consumenten vaak erg lastig vergoeding te krijgen als bijvoorbeeld een bank al haar klanten 5 euro te veel aanrekent of een bedrijf misleidende advertenties plaatst.

De meeste consumenten willen niet zelf een rechtszaak starten voor een bedrag onder de 1000 euro. Wel wil 76 procent meedoen met een gezamenlijke zaak, zo blijkt uit enquêtes van de Europese Commissie.

Niet perfect

De groepsacties zijn nu alleen mogelijk in dertien van de 27 EU-landen, waaronder Nederland. Maar ook hier is de regeling niet perfect, vindt de Europese Commissie. Bijvoorbeeld in de groepsactie over Spaarlease konden geen gedupeerde klanten meedoen uit België of Duitsland.

De Europese Commissie overweegt de EU-landen enkele verbeteringen voor te stellen, maar vraagt daarvoor de komende maanden eerst reacties. Een optie is dat landen die groepsacties hebben, die ook openstellen voor gedupeerden uit andere EU-landen.

Zelfregulering

Een verdergaande mogelijkheid is dat alle EU-landen een groepsactie moeten aanbieden. Ook zelfregulering is mogelijk evenals allerlei varianten, aldus een inspraaknota die de EU-commissaris donderdag presenteerde.

Ze onderstreepte dat ze niet toe wil naar Amerikaanse toestanden. Rechters kunnen daar miljarden euro's claims toewijzen, aangemoedigd door advocaten die uit zijn op een percentage.

Collectief schadevergoeding

De Consumentenbond is voor de plannen van Kuneva, maar vindt het teleurstellend dat er weinig concrete voorstellen in staan. De bond pleit al langer voor een beter collectief actierecht. Zo wil de bond dat collectief schadevergoeding kunnen eisen.

Eerder publiceerde EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) een plan om schadevergoeding mogelijk te maken van bedrijven die een illegaal kartel vormden, zoals bijvoorbeeld enkele bierbrouwers in Nederland een paar jaar geleden.