PHILIPSBURG - Curaçao en Sint Maarten krijgen één centrale bank in 2010. De twee nieuwe landen zullen ook een nieuwe munteenheid gaan hanteren.

Dat staat in het akkoord dat Nederland, de Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint Maarten woensdagavond op Sint Maarten hebben ondertekend. De nieuwe munteenheid heeft nog geen naam.

Tevens is de wetgeving geregeld die het toezicht op de openbare financiën van Curaçao en Sint Maarten moet gaan regelen. Een opgeluchte staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) kondigde woensdagavond laat (lokale tijd)aan dat hiermee wat haar betreft de weg vrij is voor 15 december 2008.

Ronde Tafel Conferentie

Op die datum zal premier Jan-Peter Balkenende op Curaçao in een Ronde Tafel Conferentie een akkoord ondertekenen over de eerste fase van de opdeling van de Nederlandse Antillen.

In het jaar 2010 moeten de Nederlandse Antillen als staatsvorm verdwijnen en worden Curaçao en Sint Maarten autonome landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden 'bijzondere gemeenten' van Nederland.

Overnemen

Eerder werd al bekend dat in het kader van de akkoorden over de financiën van de nieuwe Antillen Nederland in totaal 1,5 miljard euro besteedt aan het overnemen van een deel van de Antilliaanse schuldenlast en betalingsachterstanden.

De Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage stelde dat het totale akoord woensdagavond tot stand is gekomen door goede samenwerking.

"We zijn eruit gekomen, omdat alle partijen de wil daartoe hadden", aldus de Antilliaanse premier na afloop van de intensieve onderhandelingen. Bijleveld had van tevoren gezegd dat ze niet weg wilde gaan zonder akkoord.