DEN HAAG - Al voordat de financiële crisis ook hier ingrijpende gevolgen had, toonden veel Nederlanders zich pessimistisch over de economie. In juli en augustus verwachtte 51 procent een slechtere economische situatie, blijkt uit periodiek onderzoek dat het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) donderdag heeft gepubliceerd.

Het SCP peilt elk kwartaal hoe Nederlanders op dat moment over de samenleving denken.

Op de lijstjes met problemen en politieke prioriteiten staat de economie nu op de tweede plaats: op het eerste lijstje achter het thema 'normen en waarden' en op de lijst met politieke prioriteiten achter 'zorg en vergrijzing'.

Hoewel de meerderheid dus een neergaande economie verwacht, geloven veruit de meeste ondervraagden dat de eigen financiële situatie het komende jaar hetzelfde zal blijven of zelfs beter wordt. Een op de vijf verwacht een verslechtering.

Dat is 6 procent meer dan in het tweede kwartaal.

Inflatie

Vergeleken met andere inwoners van de Europese Unie (EU) zeggen meer Nederlanders zich zorgen te maken over het onderwijs, criminaliteit en terrorisme. EU-burgers noemen prijsstijgingen en inflatie gemiddeld het vaakst als belangrijkste probleem.