BRUSSEL - Europese economen hebben woensdag sceptisch gereageerd op de oproep van de Europese Commissie aan haar lidstaten om in totaal 200 miljard euro te besteden om de recessie te bestrijden.

De Commissie adviseerde lidstaten daarbij de teugels op de overheidsbestedingen te laten vieren en waar mogelijk belastingen te verlagen.

"Het is vooral een publiciteitsstunt", aldus een econoom van de Italiaanse bank Unicredit. "Het zit vol wollige retoriek, maar er staan geen concrete details in."

"Het is geen EU-plan, het is een cocktail van nationale plannen", vond econoom Stephane Deo van de Zwitserse bank UBS. "Voor de public relations en de synergie is het wel goed dat het allemaal in een keer wordt aangekondigd."

Uitgaven

Ruim 80 procent van de voorgestelde uitgaven moet door de lidstaten zelf worden bekostigd. In een groot deel hiervan wordt al voorzien door eerder aangekondigde plannen van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en Hongarije.

"Die maatregelen maken uiteraard deel uit van dit pakket", bevestigde commissievoorzitter José Manuel Barroso bij de presentatie van de plannen.