AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs liet zich donderdag leiden door de gang van zaken op de beurzen in de Verenigde Staten. Dit betekende dat na een negatieve opening de indices op verlies bleven staan.

Bekijk de video

De AEX-index verloor 1,32 procent op 492,26 punten. De MidKap-index zakte met 0,29 procent op 498,62 punten.

De Amerikaanse beurzen doken woensdag tegen sluiting vrij onverwacht in de min. Onzekere beleggers besloten toch maar hun winst te nemen. Die handelwijze kreeg donderdagochtend navolging op het Damrak. Daarin kwam tijdens de middaghandel geen verandering, ook al omdat Wall Street negatief opende.

De AEX lag van meet af aan behoorlijk onder druk. Slechts drie van de vijfentwintig hoofdfondsen slaagden er uiteindelijk in om het hoofd boven water te houden. Postconcern TPG was de grootste stijger. Dit defensieve fonds pakte 2,31 procent op 23,94 euro.

Heineken, ook al een 'traditional', eindigde als tweede, met een stijging van 2,22 procent tot 41,50 euro. Het bierconcern werd gevolgd door chipmachinefabrikant ASML, die 0,8 procent steeg op 22,62 euro. Grootste verliezer was telecombedrijf KPN, met een koersdaling van ,61 procent tot 5,89 euro.

Ook elders

Niet alleen op het Damrak, maar ook op andere beurzen in Europa stonden vooral de telecomfondsen onder druk. Het Britse Vodafone, de grootste mobiele operator ter wereld, was een belangrijke boosdoener.

Het bedrijf, in Nederland eigenaar van Libertel-Vodafone, meldde een tegenvallende aanwas van nieuwe abonnees. De Nederlandse dochter, genoteerd in de MidKap-index, kreeg zelf een koersdaling van 3,94 procent voor de kiezen.

Onder de grote verliezers in de AEX zaten verder Getronics (-4,49 procent) en Philips (-4,83 procent). Beide technologiefondsen behoorden woensdag juist tot de grootste stijgers.