AMSTERDAM - Ouders zijn volgend jaar fors meer geld kwijt aan kinderopvang. Dat stellen vakcentrale FNV en brancheorganisatie MOgroep Kinderopvang op basis van een gezamenlijk onderzoek.

De recente plannen van staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) om de kinderopvangtoeslag aan te passen heeft tot gevolg dat ouders in sommige gevallen jaarlijks meer dan 1300 euro extra moeten gaan betalen.

Volgens de FNV en de branchevereniging heeft het beleid ook tot gevolg dat de wachtlijsten voor kinderopvang niet afnemen. Het kabinet acht de maatregelen noodzakelijk omdat de kinderopvang veel te duur dreigt te worden.

Verhoging

Een van de maatregelen die Dijksma wil doorvoeren is het vastleggen van het maximumbedrag van de uurprijs die voor de toeslag in aanmerking komt. De plannen komen op reeds voorgenomen verhoging van de ouderbijdrage.

In september maakte het kabinet bekend voortaan jaarlijks driehonderd miljoen euro extra uit te trekken voor kinderopvang. Maar toch dreigt in 2011 nog gat van een miljard euro om de opvang te kunnen bekostigen.

Deze zomer kondigde Dijksma aan dat ouders vanaf volgend jaar mee moeten betalen aan de kinderopvang. Dat is noodzakelijk omdat steeds meer ouders een beroep op kinderopvang doen.

Flink

Voorzitter van de FNV Agnes Jongerius begrijpt dat de kinderopvang duurder wordt maar snapt niet dat de ouders nu extra op kosten worden gejaagd.

"Jonge ouders zijn flink meer gaan werken. Dat levert al extra belastinggeld op. Als je de kinderopvang nu weer duurder maakt, jaag je de jonge moeders weer terug naar het aanrecht", zegt de voorzitter in een reactie op de uitkomsten van het onderzoek.

Toeroepen

GroenLinks is bang dat ouders met een laag inkomen de extra bezuiniging het hardst in hun portemonnee gaan voelen. Kamerlid Ineke van Gent vindt dat haar collega's van de PvdA de staatssecretaris een halt moet toeroepen.

"Toen ik voor de zomer er op wees dat het faliekant mis dreigde te gaan, werd mij bangmakerij verweten", memoreert Van Gent. "Nu de conclusie dat het weer duurder wordt echt onontkoombaar is, wil ik een tegemoetkoming voor ouders met een laag inkomen."