DEN HAAG - Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken gaat de salarissen bij de publieke netwerkbedrijven normeren, maar laat de salarissen bij commerciële bedrijven die de energie leveren vrij.

Dat bleek woensdag bij een overleg van de Tweede kamer over topbeloningen. De aandelen van de energiebedrijven zijn nu nog in handen van provincies en gemeenten. Deze bedrijven worden gesplitst in publieke netwerkbedrijven en commerciële leveringsbedrijven.

Bij de publieke netwerkbedrijven zullen de topsalarissen hoogstens 176.000 euro bedragen. Bij de daarvan losgemaakte commerciële bedrijven, die moeten opboksen tegen grote buitenlandse concurrenten, zal geen norm gelden.

Essent

Over de topsalarissen bij de energiebedrijven is de afgelopen jaren herhaaldelijk gedebatteerd. Topman Michiel Boersma van Essent was in 2007 goed voor een totale beloning van 901.000 euro, als pensioenpremie en bonussen worden meegerekend. Zijn inmiddels vertrokken collega Ludo van Halderen van Nuon verdiende toen 724.000 euro.

Voor de mensen aan de top van de netwerkbedrijven zal de Balkenende-norm gelden, een beloning van ten hoogste 176.000 euro. Ook de salarissen bij de regionale ontwikkelingsmaatschappijen zullen aan die norm moeten voldoen.

Volgens Van der Hoeven ontbreekt daar de commerciële concurrentie volledig en zij heeft al ingegrepen om de salarissen daar omlaag te brengen.

Uitvoeren

Van der Hoeven gaat ook over de staatsdeelnemingen EBN en Gasterra, die deels publieke taken uitvoeren en zich deels moeten waarmaken in een "commerciële omgeving". Daar zal de maximale beloning ongeveer 350.000 euro gaan bedragen.