BRUSSEL - De Europese Commissie wil 200 miljard euro uittrekken om de in zwaar weer verkerende economie uit het slop te halen. Dat komt neer op 1,5 procent van het bruto binnenlands product in de EU.

De lidstaten moeten 170 miljard ophoesten, de rest komt van de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank. Commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Volgens eerdere berichten zou het EU-stimuleringsplan 130 miljard bedragen, maar de Europese Commissie besloot op het laatste moment daar nog eens 70 miljard bij te doen.

Daarmee blijft de EU overigens nog ver achter bij de Verenigde Staten en China, die respectievelijk 1500 en 452 miljard euro beschikbaar stellen voor een economische reddingspakket.

Goederen

Het Europese plan bestaat onder meer uit belastingimpulsen, versnelde aanleg van wegen en snel internet voor iedereen. Het moet de vraag naar goederen en diensten oppeppen.

Een van de speerpunten is een injectie van 5 miljard in de noodlijdende auto-industrie. Het gaat onder meer om goedkope leningen van de EIB aan autofabrikanten en fiscale stimulansen om consumenten te prikkelen zuinige, milieuvriendelijke auto's aan te schaffen.

Recessie

"Ons herstelplan is de beste manier om een lange en diepe recessie te voorkomen", zei Barroso. "Niets doen is geen optie. Dan daalt de koopkracht en verminderen de belastinginkomsten."

Volgens Barroso hoeven niet alle lidstaten dezelfde maatregelen te nemen, maar moeten de plannen wel op elkaar aansluiten.

Ze moeten een beleid voeren dat toegespitst is op hun eigen situatie. De Europese Commissie biedt hen een "gereedschapskist" waaruit ze kunnen putten.

Investeringen

De herstelmaatregelen moeten tijdelijk en doelgericht zijn, zei Barroso verder. Hij maakte een onderscheid tussen economische prikkels voor de korte en investeringen voor de lange termijn.

"Het bestrijden van deze economische crisis mag niet zoveel kosten dat er een volgende crisis ontstaat. We willen geen kater van ons herstelplan."

Flexibel

De begrotingsregels voor de EU-lidstaten blijven overeind, maar zullen door Brussel in deze uitzonderlijke crisissituatie flexibel worden toegepast, zei Barroso. De commissie zal begrip tonen voor landen die tijdelijk een tekort hebben van meer dan de toegestane limiet van 3 procent van het bbp.

Werkloosheid

De socialistische fractie in het Europarlement reageerde ontevreden. "Het bedrag is niet genoeg om de werkloosheid laag te houden", zei partijvoorzitter Poul Nyrup Rasmussen.

"Onze tweede zorg is dat conservatieve regeringsleiders zoals Angela Merkel en Silvio Berlusconi het plan afzwakken."

De liberale fractie in het Europarlement is verheugd dat het herstelplan inzet op milieuvriendelijke investeringen.

Nederland

De EU-regeringsleiders moeten de commissievoorstellen tijdens een top op 11 en 12 december goedkeuren. De Nederlandse regering presenteerde vrijdag al een pakket maatregelen van 6 miljard euro (1 procent van het bbp) om de economische crisis te lijf te gaan.

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.