LELYSTAD - De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord vragen woensdag surseance van betaling aan als andere partijen niet met 25 miljoen euro over de brug komen. Dat maakten de instellingen dinsdagavond bekend.

Het noodlijdende ziekenhuis heeft in de MC Groep van Loek Winter een gewillige particuliere investeerder gevonden om het ziekenhuis over te nemen, maar dan zonder schulden.

Als het gat van 25 miljoen euro niet wordt gedicht, dan rest er niets dan surseance van betaling, heeft de raad van toezicht van de instelling besloten.

Dit drukmiddel is volgens interim-voorzitter Norbert Hoefsmit van de raad van bestuur van IJsselmeerziekenhuizen een ultieme reddingspoging.

Overleg

Het ziekenhuis is dinsdagavond nog in overleg met partijen, onder meer het ministerie van VWS, zorgverzekeraar Achmea, provincie Flevoland, de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder.

Die wilden volgens Hoefsmit eerder geen geld stoppen in de zorginstelling. Nu ze onder druk staan, lijken ze daar daartoe wel bereid, stelt Hoefsmit.

Hij noemt het een precair overleg, dat nog tot diep in de nacht zou kunnen duren. "Iedereen ziet het belang van de ziekenhuiszorg in deze regio. Ik verwacht dat iedereen de juiste conclusie trekt om de reddingspoging succesvol te laten zijn."

Doorstart

Mocht die bereidheid er niet zijn, dan wil hij na een mogelijk faillissement toch zoeken naar een doorstart. Volgens hem komt de ziekenhuiszorg tijdens de surseance van betaling niet in gevaar. Het Sint Jansdalziekenhuis in Harderwijk is afgevallen als overnamekandidaat.

Eind oktober gaf de commissie-Lodewick in haar rapport aan dat er voldoende perspectief is voor kwalitatief hoogstaande en goed bereikbare ziekenhuiszorg, maar dat overname noodzakelijk is.